BIO


Začetki

POP skupina Obvezna smer je nastala v letu 1985. V začetku je bila zasedba v veliki meri sestavljena iz glasbenikov, ki so prihajali iz Kranja in njegove okolice.

Ideja za ime skupine se je porodila fantom med vožnjo na vajo, ko so se peljali mimo podrtega prometnega znaka obvezna smer. Tako je bilo ime izbrano.

obvezna-smer-index Veliki uspehi

V letu 1986 se je v medijskem prostoru pojavila festivalska prireditev z imenom POP DELAVNICA kot nekakšno nadaljevanje slovenske popevke, ki je že vrsto let ni bilo več.

Na prvo POP DELAVNICO se je prijavilo veliko število takrat najpopularnejših slovenskih pevk, pevcev in skupin. Med njimi so bile skupine GU GU, med pevci velja omeniti BOŽIDARJA WOLFANDA WOLFA med pevkami pa MAJDO ARH in še mnoge druge.

S skladbo SRCE JE POPOTNIK je zmagala do tedaj vsem neznana skupina OBVEZNA  SMER s pevcem in vodjo skupine TONIJEM KAPUŠINOM.

Skupina je z zmagovalno skladbo čez noč postala zelo popularna in nastopala širom po Sloveniji. Istega leta je tudi izdala svojo prvo kaseto »Srce je popotnik«, ki jo je prodala v nakladi okoli 80.000 primerkov, kar je za današnje čase seveda nepojmljivo.

Naslednje leto je skupina sodelovala na festivalu MMS s skladbo MAJ, ki je dosegla veliko popularnost in se poleg skladbe ČEZ PRAZNIKE SPET BOM DOMA zasidrala kot ena največjih uspešnic skupine.

Avtorji skladb so bili poleg članov skupine tudi uveljavljeni avtorji kot so DEJVI HRUŠOVAR, DUŠAN VELKAVERH, IVAN SIVEC , TOMAŽ KOZLEVČAR, MARTIN ŠTIBERNIK , KARMEN STAVEC in mnogi drugi.

Poleg naštetih skladb so se med poslušalstvom dobro prijele tudi skladbe ZAPLEŠIVA ČA ČA ČAKOMAJ TI JE 17 LET in mnoge druge.

Skupina je v svojem delovanju izdala sedem avtorskih projektov, kaset in eno zbirko z naslovom 12 najlepših. Sodelovala je na številnih festivalih in odmevnih radijskih in televizijskih oddajah.

Zasedba od 2014

Toni Kapušin – vodja, vokal, kitara
Robi Lukač – bas kitara, vokal
Franc  Kebler – kitara, vokal
Andrej Smrekar – bobni, vokal
Matic Čadež – klaviature, vokal

Zasedba 2011-2014

Toni Kapušin – vodja, vokal, kitara
Robi Lukač – bas kitara, vokal
Franc  Kebler – kitara, vokal
Lojze Pirnat – bobni, vokal
Matic Čadež – klaviature, vokal